fredag 11 juli 2014

Den transatlantiska stormen

Reflektion

Den transatlantiska länken mellan Europa och USA verkar utsättas för allt mer hårda prövningar. Å ena sidan kommer avslöjanden om hur man i Europa ser på USA å andra sidan visar det sig att USA bedriver och har bedrivit dels riktade underrättelseoperationer samt inhämtning mot allierade.

I sig är det inget konstigt att underrättelseoperationer genomförs, allierade eller inte, inhämtning i underrättelsesyfte brukar ju benämnas som världens näst äldsta yrke och allt handlar om att man själv hela tiden skall ha ett övertag oaktat område, man kan ju lätt tro att inhämtningen enbart inriktas mot militära förmågor men det är en liten men mycket viktig del av helheten.

Vad som gör de två senaste månaderna lite anmärkningsvärda är att det är främst den transatlantiska länken som utsätts för påverkan av dessa avslöjanden. I sig kan detta vara en slump, men ytterst lite i säkerhetspolitiska- och underrättelsesammanhang styrs av slump, men det sker samtidigt som Europa och USA har nått ett säkerhetspolitiskt lågvattenmärke i paritet med de mest ansträngda stunderna under 1980-talet med Ryssland.

Har händelserna då skett, utan tvekan är det nog så att det är fallet, vilket faller tillbaka på det faktum att alla spionerar på alla, det finns inget "gentlemens agreements" inom underrättelsesfären allt som säges och görs registreras och kan någon gång komma till användning. Men återigen slumpen, något man inte litar på inom underrättelseverksamhet, säger att detta förefaller vara lite väl märkligt.

För mitt i den allvarligaste krisen på över 25 år mellan Ryssland och Europa så ansträngs relationerna till det yttersta med dess främsta allierade. Att det hela låter konspiratoriskt håller jag med om, men återigen inget "gentlemens agreement" existerar mellan någon nation och organisation i underrättelsebranchen, samt vid en kris bör man alltid ställa sig frågan "tjänar någon" på att detta händer.

Från både USA och Europieskt håll kommer uttalanden om att dessa händelser ej kommer få någon påverkan på den transatlantiska länken. Är så fallet? Jag tror personligen att det kommer få påverkningar, relationerna mellan främst underrättelseorganisationerna lär bli frostiga för en tid framåt då de som minst bör vara det, likväl har allmänhetens förtroende på båda sidorna av Atlanten fått sig en törn.

Är nu organisationerna chockade av detta? Tveksamt, alla vet att man kan få agenter avslöjade, alla vet att man genomför inhämtning mot varandra, det man försöker klarlägga och begränsa är skadeverkningarna av den inhämtning som har skett och avslöjats. För att sen på sikt försöka normalisera förhållandena mellan staterna och organisationerna. För återigen alla vet att alla genomför inhämtning mot varandra och publicitet i spionärenden syftar oftast till att dels statuera exempel dels nå ett syfte.

Kommer något liknande att ske i Sverige? Personligen är jag tveksam till det. Framför allt har policyn sedan 1960-talet varit att arbeta mer i det dolda och undvika pompösa avslöjanden oaktat vilken nation det har rört sig om. Främst för att kunna bibehålla ett övertag inom kontraspionaget och framför allt att nå en fällande dom i ett spionärenda tar tid dvs att få fram en "vattentät" bevisbörda mot den åtalade. Då är det enklare att lösa problematiken med t ex omplacering så vederbörande ej har tillgång till skyddsvärd information. Det man dock har gjort vid flertalet tillfällen har varit att göra diplomatisk personal "person non grata" oftast har det då rört sig om undertättelseofficerare på ambassader som arbetat som sk handläggare åt agenter.

Vad jag däremot tror kommer vara avgörande i både Finland och Sverige det närmsta året/åren är hur NATO frågan utvecklas. Förs de båda länderna eller något av länderna närmre NATO. Så kommer vi troligtvis få antingen spionavslöjanden eller ljudinspelningar på "bordet" som sätter förtroendet mellan den staten och främst den transatlantiska länken på sin spets, för undertättelseverksamhet när den genomförs operativt är oftast en mycket ohederlig och smutsig verksamhet.

Således är oftast saker och ting aldrig vad de förefaller att vara inom underrättelseverksamhet, men vad man alltid kan vara säker på är att det finns någon part i bakgrunden som tjänar på det som sker.

Have a good one! // Jägarchefen

1 kommentar:

  1. "Att det hela låter konspiratoriskt håller jag med om, men återigen inget "gentlemens agreement" existerar mellan någon nation och organisation i underrättelsebranchen, samt vid en kris bör man alltid ställa sig frågan "tjänar någon" på att detta händer." Jägarchefen

    CIA:s budget är större än hela Sveriges totala försvarsmaktsbudget. Jag ställer en fråga. Är det inte så att länder som Tyskland och Sverige och Schweiz exempelvis, "spionerar" på sina vänner genom att läsa öppna källor och lirkar med militärattachéer? (Såväl som accepterar inbjudningar till Rangers etc. Men det gör USA också från oss.) USA avlyssnade Merkel!!! Men jag tror att de som förlorar mest i slutänden blir USA. När de har gjort sig beroende av spioneri genom avlyssning både mot politiker och mot näringsliv så har de gjort sig beroende av den spionageformen och tänker inte själva. USA har förlorat socialt kapital. Vi behåller vårt. USA riskerar att reversera i den tekniska ligan. Det finns många exempel på när Sovjetunionen fick allvarliga bakslag för att de när de spionerade inte hade tillgång till all nödvändig teknisk information när de kopierade militära uppfinningar och materiel. Jag har inget intresse i att USA ska hamna på dekis. Vi är beroende av deras närvaro i Östersjön.

    Det går lika bra att spionera på vårt sätt som på USA:s, man överlever dessutom längre som framstående nation. Jag tror ändå att det dröjer ytterligare flera hundra år innan USA försvinner in i glömskan likt romarna och grekerna. Men under tiden så får vi leva med deras olater.

    Jag såg ett program om de antika civilisationernas, romarna och grekernas tortyrmetoder igår. Den sakkunnige amerikanen pratade om de mest groteska tortyrmetoder som de prövade, lyckligtvis på en crash test dummie, som om vore det ett program om kulinariska maträtter. Om ifall han hade pratat med förundran om Nazitysklands brott mot mänskligheten på TV, som om vore det ett program om "En annan del av Köping", så hade han blivit lynchad av PK-media.

    Men det är bara vad jag tycker.

    Roger Klang

    SvaraRadera